En artist med en låtlista längre en Kjells och Rosmaries kassakvitto från Ullared är Elliott Murphy.

Mitt intresse för honom kom sig av en liten tidningsnotis som antydde att nu var Elliott i stan igen och att han förtjänade en större publik. Elliott debuterade samtidigt som Bruce Springsteen. Skivbolagsdirektörerna grunnade på vilken av dem de skulle satsa pengar.
Det blev inte Elliott som trots det framhärdat i att skriva bra texter och musik. Min favoritlåt heter ”On Elvis Presleys Birthday” i vilken han berättar om sig själv som barn i New York – en underbar dag med sin pappa. Credot är “You can be what ever you want , yea yea yea”. I låten finns också en hänvisning till F. Scott Fitzgerald “…Later, I liked elegant hotel bars where I could drink under F.Scott Fitzgeralds skies …”

Redan på sjuttiotalet figurerade F. Scott Fitzgerald i många av Elliott Murphys låtar, Like a Great Gatsby ”waiting for some dream lover like a Gatsby”, från Aquashow (1973). Det finns fler hänvisningar i andra låtar men Elliott var inte först. Redan 1971 skriver Mickey Newbury sin ”Heaven help the child” där en referens finns.

Vem minns inte filmen Den stora Gatsby från 1974 med Robert Redford och Mia Farrow? Sjuttiotalet var ett decennium där F.Scott var en inspirationskälla för många konstarter.

Men låt oss nu i höst glädjas tillsammans med Elliott Murphy and the Normandy All Stars. Mitt förslag är att vi som kan ses den 29 oktober på Kägelbana, Södra Teatern i Stockholm.

Här följer förövrigt ett litet urval riktigt givande böcker om musik och artistliv:
•Can´t Buy Me Love av Jonathan Gould
•Shakey av Jimmy McDdonough
•Fire and rain av David Browne
•Hotel California av Barney Hoskyns
•Just Kids av Patti Smith
•Saker och ting som barnbarnen borde veta av Mark Oliver Everett.