Profilbild
2011-09-27

Du hasar av trygghet är journalisten och krönikören Elin Grelssons debutroman. Titeln anspelar på något väldigt vardagligt (vad får ni läsa i boken) men är också väldigt underfundigt rolig och kan väl sägas sammanfatta hela handlingen. Det är en lättläst men vackert skriven bok om unga kvinnors prestationströtthet. På många sätt är det ett ämne som man väl känner igen: en ung kvinna som har en ansträngd relation till sin kropp, är överarbetad, är less på sin trygga pojkvän och deras samboliv. Nutid varvas med barndomens skamkänslor över mat och sexualitet och den deprimerade mammans skugga över dottern.

Inledningsvis kände jag “åh nej inte ännu en berättelse om en ung kvinna med ätstörningar och en fucked up självbild med bekräftelsebehov!”. Sådana skildringar är jag trött på, det är ett stereotypt ämne för en ung kvinnlig författare att skriva om. Samtidigt säger det självklart något om vår samtid och unga kvinnors syn på sig själva och hur höga krav som ställs på kvinnors utseende. Det är bara det att jag har läst för många dylika historier och blir så lätt nedstämd av att läsa om kvinnors självstympning. Nåväl, Du hasar av trygghet utvecklas ändå till något annat, där huvudpersonen Sara kan vara både hämningslös och utåtagerande. Grelssons debutroman är intressant, med ett vackert språk och det är en angenäm läsning. Men den lever inte riktigt upp till förväntningarna att den skulle vara en feministisk samtidsroman med en subversiv romanhjälte. Vilket är trist, eftersom det finns små ögonblick i boken som kunde ha utvecklats och tagit större plats och på så sätt blivit allt vad den utger sig för att vara (enligt förlaget i alla fall). Ändå en lovande debut, och jag ser definitivt fram mot Grelssons nästa bok. Jag väntar på den där subversiva hjälten!
/Anna Jonsson