Det var trögt i starten. De flesta jobb fanns i Norrbottens inland och arbetsförmedlingen lockade med flyttbidrag på 10 000 kr och gratis flytt.

Jag fick låna pappas bil för en jobbintervju i Hagfors, tio mil norr om Karlstad. Conny Jacobsson var som jag minns det både kultur- och bibliotekschef och han uppskattade att jag hade körkort för buss så att jag kunde avlösa bokbussföraren. Conny föreföll också mycket nöjd med att min sambo var bibliotekarie och att vi båda var beredda att flytta till byn.

Jag fick jobbet som Socialbibliotekarie och fick därutöver timmar som bokbussförare i den vackra Klarälvsdalen. Ett krav var egen bil i tjänsten. På Sveavägen i Stockholm köpte jag en Fiat Ritmo, grön metallic och lättmetallfälgar för 21 900. En annorlunda bil på värmlandsvägarna som framförallt trafikerades av Volvo och Saab. (Naturligtvis rostade Fiat Ritmon sönder fortare än kvickt) Min sambo och jag installerade oss i en trea på Rostbrännarvägen, centralt i Hagfors.

Jag tillbringade dagarna med att förse de äldre i kommunen med talböcker och litteratur. Jag var också i en praktisk personalunion med sjukhusets bibliotekarie så att vi kunde täcka för varandra vid semestrar och efter behov. Allt var mycket välorganiserat, genomtänkt . Vi kunde möta de äldre i deras hem för att så småningom kanske mötas på ett servicehus – ålderdomshem i Ekshärad eller vid sjukhuset i Hagfors. Marknadsföringen av den uppsökande verksamheten var aktiv och vi försåg hemtjänstens personal med bokkassar i deras lokaler för vidare transport. Det gavs också utrymme för egna hembesök då min Fiat kom till användning. (Den hade runda dörrhantag!) Att säga nej tack till en kopp kaffe i stugorna var otänkbart och kakfaten stod rågade och redan framdukade. Betoningen låg på det sociala, det mellanmänskliga, att motverka åldrandet, ensamhet och sjukdom med en kasse böcker och ett besök av mig eller via hemtjänsten. Behöver jag säga att vårt team, där jag var en av tre, bedrev en viktig och uppskattad verksamhet?

Visst låter detta som en saga men åren 1984 – 1987 var jag i den sagan.
Ansvarig för sagan var i högsta grad Conny Jacobsson.

Förutom Kulturchef/Bibliotekchef var Conny Jacobsson en entreprenör som tog upp konkurrensen med den s.k. Björnligan… fortsättning följer.