Bloggandet har gått lite dåligt på sista tiden. Det beror på att jag drabbades av utmattningschock efter bokmässan – det brukar bli så. Veckan efter sjukskriver alla på förlagen och tidningarna, antingen därför att de är trötta eller därför att de har blivit förkylda. Såna blir konsekvenserna av för mycket minglande.
Min personliga bokmässehighlight var mitt och Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutssons (Ulrika & Ulrika) snack i tidskriften Fokus monter. Massor av publik och glada var dom. Efteråt kom en dam fram och sa att hon aldrig hade hört en sån intressant diskussion. Rubriken för samtalet var I skuggan av Knausgård. Det skulle handla om krisen för svensk samtidslitteratur, men varken Ulrika eller Ulrika kunde identifiera någon sådan. Intresset för Knausgård vittnar väl istället om ett uppsving för litteraturen? Han är ju en jättespännande författare och det är otroligt att så många läsare vill sätta tänderna i honom. Veckans snackis har annars varit roasten med Charlie Sheen som Comedy central Sverige sänder i morgon. Har skrivit krönika om den till Aftonbladet Söndag. Kolla gärna in den! Sheen är den nya tidens kändis, han bjuder in vem som helst att skåda sitt elände. Allt knarket och porren, den optimala livskrisen, inför öppen ridå. Säger rätt mycket om samhället. Om den enorma hungern efter verkligheter, liv. Så det kanske är en liten kris för litteraturen då. Eller för fiktionen. Förr i tiden stod verkligheten folk upp i halsen, de behövde fiktionen för att stå ut. Nu lever vi med så mycket som är fiktivt, på våra dataskärmar, i våra favoritteveserier, våra dataspel, att allt vi längtar efter är the real stuff. Eller hur? Någon som berättar för oss hur det är på riktigt, kött och blod. Vad säger ni? Sånt kan vara tråkigt för författare som tjänar sitt levebröd på att ljuga. Som helt enkelt inte vill berätta sanningen om sitt liv. Själv har jag alltid beundrat författare som är lite mystiska, som håller på sig. Men kanske är det en utdöende ras. Jag säger som Saul Bellow, jag hungrar efter att leva flera liv, efter andra verkligheter. I prosan. Ja, det här blir mitt sista inlägg. Tack för att ni har läst och lyssnat. Fortsätt gärna att läsa böcker – även mina böcker. Då kommer Sverige inte att behöva någon läsambassadör. Om ni vill se vad jag sysslar med under det närmaste året kan ni gå in på min hemsida: www.karnborg@com. Vi ses och hörs – love ya all. Ulrika