Hej! Välkommen, kliv på för all del. Har vi träffats förr? Inte? Nämen då är det ju lika bra att jag presenterar mig ordentligt. Vi ska ju ändå umgås regelbundet hela augusti.

Sara Fältskog Eldros heter jag, jag är 32 år gammal, jobbar som bibliotekarie och informatör i Trosa kommun, och har fått den stora äran att vara Bokcirklars gästbloggare i augusti.

Jag ska vara fullständigt uppriktig från början (det är väl bäst så?): det finns en liten risk för att jag kommer att snacka rätt mycket jämställdhet, genusfrågor och könsroller under min gästbloggarperiod. Eller okej – rätt stor risk då. Ja, jo, jag vet – jag skulle ju vara ärlig, sa jag. Men nu vet du.

Utöver min bibliotekarie-/informatörstjänst är jag nämligen ansvarig för svensk Biblioteksförenings nätverk för jämställdhet på bibliotek, och som ni kanske kan räkna ut hänger det tätt samman med ett stort intresse för jämställdhetsfrågor. Jag har lite svårt att ta av mig genusglasögonen, kan man säga. Det mesta jag läser filtreras genom dessa, och även mitt litterära urval präglas kraftigt av intresset för könsroller.

Om jag kan ge något exempel på det? Tjaa… om jag säger så här: chansen att du på mitt nattygsbord ska hitta en roman av en vit, medelålders, medelklassförfattare från västvärlden är väl inte jättestor. Om det inte är fantasy förstås. När det gäller fantasy rensar jag friskt och frimodigt undan alla mina käpphästar och principer och bara frossar. Dubbelmoral? Nej nu tycker jag att du är orättvis.

Jaså, du känner dig inte så jättesugen på att prata jämställdhet? Du har hört tillräckligt om könsmaktsordning och feminism? Varför kan inte män och kvinnor bara få lov att vara som de är, utan att en massa skräniga rödstrumpor ska komma och försöka ändra på något som inte var trasigt från början?
Oj oj. Vi har ju massor att prata om, du och jag. Det hör jag ju. Men du, se inte ut sådär. Kom in nu, slå dig ner och ta något kallt att dricka (vilket väder vi har fått på sistone va?). Vi har hela månaden på oss att reda ut det där. Jag lovar att ta det lite lugnt i början. Ja ja ja, vi kan prata om något annat också, det är helt okej.

Så, känner du dig bekväm nu? Toppen. Då kickar vi igång den här månaden. Det ska bli kul ju!