Profilbild
2011-08-07

Tack snälla ni för alla bra boktips! Några har jag läst men det var flera som jag inte hade läst och som jag verkligen ska se till att få tag i.
Sen min bok Sommarhuset kom ut har många frågat mig om det är stor skillnad mellan att skriva en bok och en film. Film- och tv-manus har jag jobbat med i snart tjugo år, men att skriva en bok var helt nytt för mig. Jag brukar svara att det är både och – det är många likheter men också många skillnader. Likheterna är ju uppenbara: till båda måste man ju använda sin fantasi och hitta på en historia med påhittade karaktärer. Men det finns så klart också många skillnader.
En sak är t ex att när man skriver filmmanus går allting på något sätt mycket fortare. I alla fall för mig. Det är inte bara det att varje scen är kortare och består av färre ord. Jag ”klipper” mig mellan scenerna och stuvar om i handlingen, plockar bort en scen, lägger till en sekvens, låter saker och ting byta plats, testar olika varianter för att sen kanske ändå gå tillbaka till den ursprungliga… och så vidare.
Det funkar inte alls på samma sätt när man skriver en bok. Romanskrivande är för mig en så mycket mer eftertänksam syssla. Har jag väl skrivit ett stycke på ett visst ställe så är det inte säkert att det kan placeras någon annanstans. Oftast är det omöjligt. Hela stämningen och huvudpersonens sinnestillstånd är utformat för att ligga just på det stället, det kan inte bara ryckas upp. Lite frustrerande ibland faktiskt, många gånger kändes bokskrivandet trögt och seeegt på ett annat sätt än att skriva filmmanus.
Men ska jag jämföra bok och film så har ändå bokskrivandet en stor fördel: att trots det lugnare tempot finns det en helt annan frihet i berättandet. Filmmanus kan inte riktigt se ut hur som helst, men det kan en bok. Så just nu känner jag mig lite som en yster kalv som just släppts ut på grönbete och bara börjat nafsa i ena hörnet av en stor, okänd hage…