Profilbild
2011-08-11

Jag lyssnar ofta på musik när jag skriver. Även om det går lite i perioder. Men jag har upptäckt att det är väldigt bra frampå eftermiddagen när man börjar känna sig lite trött och dåsig framför datorn, när man gärna skulle vilja ta paus i skrivandet… Då sätter jag på nån peppande låt och det funkar nästan alltid. Helt plötsligt får jag ny energi nånstans ifrån, ungefär som när man tränar.
En del författare brukar berätta om sina böcker att de lyssnade på en viss sorts musik medan de skrev och att texten därför blev präglad av den, så att även läsaren sen märker av den atmosfären. Hm? Jag tycker det låter lite riskabelt. Ser en viss risk för att författaren tror sig ha skrivit in något som är tänkt att skapa starka känslor… men som faktiskt inte gör det. Tänk om texten i tystnad är mer eller mindre stum eller död? Trots att författaren var full av känslor när han eller hon skrev den. Hjälp.
Det är nog ett av skälen till att jag bara lyssnar på musik när jag planerar vad jag ska skriva, gör anteckningar och fipplar runt med utkast och sånt, men aldrig när jag skriver själva texten. Den texten som verkligen ska gälla. De sidorna måste gå att läsa i tystnad, därför skriver jag dem också i tystnad.
Att läsa medan man lyssnar på musik då, funkar det? Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag gjorde det senast? Kanske på semestern, nånstans där det var musik i bakgrunden?
Hur är det med er? Gillar ni att läsa till musik?