Profilbild
2011-08-09

Vilka fina tips på kärlekshistorier ni kom med! Tack allihop. Några av era titlar har jag också på min lista (tar gärna med både filmer och böcker) – Den allvarsamma leken, Livläkarens besök och Notting Hill. Däremot var det flera som jag inte har läst, t ex Margit Söderholm, A.S Byatt. Det ska jag göra. Sen håller jag med Husse om att Doktor Glas absolut platsar på listan, det behöver ju verkligen inte alltid handla om lycklig kärlek.
Här är mina förslag på kärleksskildringar i litteraturen:
Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro – Min absoluta favorit. Så återhållet, vackert och smärtsamt. Ett mästerverk som ju också blev en fantastisk film.
Utvandrarna av Vilhelm Moberg – Jaa… få kärlekar kan väl mäta sig med den mellan Karl Oskar och Kristina?
Kicki & Lasse av Peter Kihlgård – Det verkar som om den här boken delar folk i två läger, de som avskyr den och de som älskar den. Jag för min del tycker väldigt mycket om den här tänkvärda skildringen av en lång kärleksrelation.
Tjuvarnas stad av David Benioff – Mitt i den här actionfyllda äventyrsberättelsen finns en fin och originell kärlekshistoria inflätad.
En dag av David Nicholls – Charmig och underhållande historia med fiffigt handlingsupplägg.
High Fidelity av Nick Hornby – Tycker att både boken och filmen är lyckade exempel på hur kärlek kan skildras med både humor och allvar.
På filmsidan vill jag också påminna om de gamla kära Annie Hall och Falling In Love, och så kan jag rekommendera Blue Valentine som jag såg på bio i våras. Suverän historia om både ett möte och ett uppbrott – samtidigt. Hoppas den har kommit på dvd nu.