Skriver som sagt på min andra bok just nu. Och tänker också litegrann på en annan idé som kanske kan bli tredje boken … Och mellan varven jobbar jag med två-tre filmmanus. Plus att jag har tre andra filmmanus som befinner sig i olika stadier, nästan klara, och som ligger och väntar på besked.
Jo, det är ju så att jag har alltid har flera skrivprojekt på gång samtidigt och växlar ständigt mellan dem. Försöker undvika att skriva på flera historier under samma dag, men det händer att jag gör det också. Och det är förståeligt att många undrar ”Hur kan man hoppa mellan olika projekt? Blir det inte splittrat och förvirrat?”
Nej, faktiskt inte. Det blir en vana. Och det är roligt också, att få skifta mellan olika världar.
De flesta manusförfattare har nog en ständig liten (eller stor) oro någonstans i bakhuvudet för att man inte ska få jobb och inte kunna försörja sig. Vi är frilansare och beroende av att få uppdrag av producenter. Att då bara jobba med ett enda manus blir lite väl nervöst. Det funkar inte att lägga alla ägg i samma korg, för i filmbranschen kan ungefär vad som helst hända.
Filmprojekt läggs ner eller skjuts upp hela tiden. Folk säger ja men ångrar sig och säger nej. Folk byter jobb och ersättaren vill inte ”ärva” föregångarens projekt. Folk ger inget svar förrän det är för sent och ett annat projekt hunnit före. Något annat projekt dyker upp som är allt för likt ens eget och den som skrivit råkar ha nära kontakt med en nyckelperson som har makt att driva igenom detta i stället. Producenten får in ett annat manus som har likheter med ens eget och bygger på en storsäljande bok, så ens eget får tyvärr nej. Den producent som gillade ens manus har beklagligt nog inte lika stora möjligheter att driva igenom projekt som sina kolleger, och dessa har annat som de brinner för. Och så vidare.
Med andra ord gäller det att alltid ha annat material i beredskap. Så svaret på frågan ”Hur kan du hoppa mellan olika historier?” är nog inte mer komplicerat än: ”Jag måste, för det är mitt jobb.”
Ha nu en trevlig helg! Själv ska jag ut på landet, men lite skrivande blir det nog…