I dag tänkte jag passa på att svara på de vanligaste frågorna jag brukar få:
”Vad har du skrivit som jag har sett eller läst?”
Det enklaste är att gå in och läsa på min hemsida: www.annafredriksson.se. Där står det både om min roman Sommarhuset och om vilka film- och tv-manus jag har skrivit.
”Hur lång tid tog det att skriva Sommarhuset?”
Nästan omöjligt att svara på. Jag skrev inte boken i ett sträck, utan varvade med att också skriva på två filmmanus och lite annat, men om jag ska gissa så tror jag att det tog ungefär ett år. Dock inte i effektiv skrivtid, men tillsammans med allt funderande och grubblande och skissande och samtal med min förläggare och redaktör.
”Vad får du alla idéer ifrån?”
Efter tjugo år som manusförfattare har jag tränat upp ”idé-musklerna” så jag får ständigt nya idéer, bra som dåliga, små som stora. Det är ett absolut måste i det här jobbet, annars blir det svårt att skriva nånting alls… Problemet för mig är snarare att hejda och styra idéflödet så att jag kan fokusera på den historia jag för tillfället håller på med. Så tror jag att det är för ganska många som skriver.
”Jag har en bra idé till en film. Den är så här…”
Funderar du på att skriva manuset själv? I så fall, läs gärna mitt tidigare inlägg (från den 19 augusti) om att ha en egen filmidé, så får du lite tips. Undrar du om jag vill skriva manuset? Tyvärr. Jag skriver bara manus som jag får i uppdrag av filmproducenter att skriva, alternativt manus på mina egna idéer.
”Jag skriver själv och nu har jag fått ihop ett antal sidor, men vet inte om det är bra. Skulle du kunna läsa och säga vad du tycker?”
Ledsen, men tyvärr inte. Jag måste konsekvent säga nej till denna fråga eftersom jag har ständig tidsbrist och måste skriva själv så mycket jag kan, det är ju det jag försörjer mig på. Dessutom är det ingen större idé att jag läser, eftersom det i så fall bara blir en subjektiv åsikt som inte leder någonvart. Skicka ditt material till ett förlag i stället! Är det tillräckligt bra så kommer de att bli jätteglada, om inte så får du förhoppningsvis konstruktiv kritik.
”Kommer det en fortsättning på Sommarhuset?”
Nej, inte just nu i alla fall. Jag skriver på nästa bok nu, och det är en helt annan historia med väldigt annorlunda huvudpersoner. Det känns kul och spännande!