Tänk om man fick sätta ihop sin egen perfekta vän med egenskaper från olika litterära figurer? Vissa skulle det ju kunna vara kul att vara kompis med i verkligheten.
I så fall skulle jag gärna umgås med nån som hade lika sympatiska drag som Nancy i Elsie Johanssons trilogi, och samma kloka, godmodiga lugn som Mma Ramotswe i Alexander McCall Smiths bokserie om Damernas Detektivbyrå, och samma kraftfullhet och festlystnad som Majorskan på Ekeby i Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf, och samma lågmälda klarsynthet som huvudpersonen i Ensam av August Strindberg, och samma befriande integritet och styrka som Dina i Dinas bok av Herbjørg Wassmo, och samma excentriska galenskap som hela raden av (verkliga) figurer i Döda vita män av Johan Hakelius (jag har inte läst uppföljaren om kvinnor men de är säkerligen lika färgstarka), och samma uppfinningsrikedom som systrarna Dina och Dorinda i Det blåser på månen av Eric Linklater.
Eller kanske inte. Risken är väl att det skulle kunna bli en ganska påfrestande vän att umgås med. Så vid närmare eftertanke kan de hellre få stanna mellan sina bokpärmar. Där gör de sig nog ändå bäst.