Profilbild
2011-08-06

En fråga jag får lite då och då är vilken bok som är den bästa jag någonsin läst. Egentligen helt omöjligt att svara på – det är ju lite som att svara på vilken egenskap man gillar mest hos sig själv. Är det förmågan att vara glad och skratta? Eller att vara vemodig och sorgsen? Eller beslutsam och energisk? Eller lugn och fridfull? Eller pigg och nyfiken?
För jag tycker att olika böcker motsvarar olika känslolägen och behov, och det går ju inte att välja ut bara ett. Man behöver alla sina olika sidor för att må bra. Precis som man behöver ha olika människor omkring sig, med varierande egenskaper.
Jag brukar svara på frågan genom att nämna flera titlar, men jag vet att de egentligen inte alls räcker till på långa vägar. De här tre klassikerna tycker jag i alla fall är riktiga mästerverk:
• Vredens druvor av John Steinbeck. En otroligt stark skildring av både en familj och ett samhälle. Fint tecknade karaktärer och skickligt upplagd handling.
• Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf. Så gripande och välskriven. Jag tycker att Selma är en av de främsta svenska författarna och det här är hennes allra bästa bok.
• Giftas I av August Strindberg. Man slås av hur aktuella de här korta små berättelserna fortfarande är, över 100 år senare. Alla handlar om hur svårt det är med parrelationer, det är rappt, vasst, tänkvärt, konfliktfyllt och komiskt. (Sen behöver man inte alltid hålla med författaren, men det är en annan sak.)
Hm, det var tre och jag känner att jag skulle kunna fortsätta i det oändliga… Gärna lägga till några modernare också. Men det får räcka för nu.
Har ni någon bok som ni tycker är den bästa ni läst? Jag tar gärna emot tips!