Eftersom den här sajten heter Bokcirklar så tänkte jag köra en repris i dag av ett inlägg jag skrev när jag gästbloggade på Boktipset.se i somras, som handlade om just bokcirklar. Ni kanske har något bra tips på hur jag kan lyckas med en bokcirkel? Eller är jag ett hopplöst fall?
Här kommer det:
Jag är verkligen avundsjuk på alla er som är med i bokcirklar. Det verkar så otroligt trevligt, ett perfekt sätt att träffas på och lära känna varandra. Men själv har jag aldrig lyckats med någon varaktig bokcirkel. Jag har försökt någon gång med ”Svampgänget”, mitt kompisgäng av åtta kvinnor som hängt ihop i ungefär tio år och som brukar tillbringa en helg varje höst ute i skärgården där vi plockar svamp, lagar mat och dricker vin. Och PRATAR. Ibland går vi på teater också. (Jaadå, vi är kulturkvinnor and we’re proud of it!)
Men vår bokcirkelsatsning funkade inte ens en kvart.
Till att börja med så var det i princip omöjligt att få hop alla på samma datum, det var alltid någon som inte kunde. Och att säga ”då får vi hoppa över dig” till den som inte kunde var så tråkigt, så då letade vi efter ett datum när ALLA kunde varpå vi hamnade ett halvår framåt i tiden. Vilket så klart ledde till att några totalt hade glömt bort det när datumet väl inföll. (Jo, kalender är en bra grej men alla har inte det…)
Sen när vi till slut äntligen träffades, så hade förstås hälften inte hunnit läsa boken eftersom det hade varit en väldigt stressig och intensiv period just då. Eller bara hunnit läsa halva, som jag. Eller stressläst sig igenom boken med andan i halsen för att hinna färdigt till träffen och knappt hunnit tänka.
Jaha, så skulle då ändå den intressanta diskussionen ta fart. Men eftersom vi inte hade setts på ett bra tag så var det givetvis oerhört mycket intressantare att uppdatera varandra om barn, jobb, förhållanden, bostäder och diverse annat. Boken förbleknade nästan direkt, så fort vi hade konstaterat att några gillade den och andra inte.
Så jag förstår fortfarande inte riktigt hur ni andra eldsjälar får ihop era bokcirklar. Men jag beundrar er mycket.