Att det fanns ett antal bokbloggar på nätet, det visste jag. Men att de var så många hade jag faktiskt ingen aning om. Det var först när jag skrev min roman som jag fick upp ögonen för alla de bokälskande skribenter där ute som läser massor och skriver på sina bloggar om vad de har läst. Och det var otroligt kul att upptäcka hur välskrivna recensionerna var, och mycket intressant att ta del av alla olika åsikter.
Bokbloggarna har ju de senaste åren blivit en verklig maktfaktor för både bokförlag och författare. En sorts undervegetation där det händer massor; man har flitig kontakt via Facebook och Twitter, man tipsar varandra, träffas och dryftar böcker och författare, anordnar bokcirklar osv. Helt fritt och utan några krav på att det ska vara finkulturellt eller anpassat till en tidning eller nån annan inramning. Som en röd tråd genom alla bokbloggar går bara den stora passionen för böcker och läsning. Jag tycker att bokbloggarna verkligen gör en gigantisk insats för kulturlivet.
När jag i maj debuterade som romanförfattare hade jag lyckan att få väldigt många recensioner i alla möjliga tidningar från norr till söder (de allra flesta positiva, gudskelov) men jag måste säga att det var något alldeles speciellt att läsa just bokbloggarnas recensioner. För de var inte skrivna av några som fått i uppdrag av sin chef att läsa min bok och skriva om den, och inte heller några som hade behov av att putsa på sitt varumärke som recensent och visa sig duktig, inte heller nån som fått betalt. Utan faktiskt helt vanliga läsare med alla möjliga sorts jobb, som läst boken för att de verkligen ville göra det, och sedan skrivit fritt ur hjärtat precis vad de kände inför den. Som gav just min bok utrymme i deras eget privata rum på nätet. Lite svindlade och nästan ofattbart.
Hela sommaren har jag läst dessa tankar och intryck, och dels blivit imponerad av hur väl dessa bloggare uttrycker sig, dels blivit rörd och tacksam och … ja, lycklig. Känslan är svår att beskriva, men jag tror det handlar om kärnan i det man vill uppnå som författare: att både underhålla och beröra sina läsare. De riktiga läsarna, inte proffsen. ”Nu kan jag dö, för nu har jag fått uppleva det här” – ungefär så kändes det. Och så känns det fortfarande, vilket ger energi till min nästa bok som jag skriver på nu.
Här är några av de bokbloggar som jag har fått tips om via Twitter. Googla på dessa namn så hittar du dem:
Bokhora
Bokbiten
Enligt O
Breakfastbookclub
Böcker böcker böcker
Tonårsboken
Lyrans noblesser
Calliope books
Pocketpinglorna
Ihyllan.se
Dark Places
Fiktiviteter
Bokbabbel
Bokstävlarna
Bibliofilerna
Bokhora
Läsdagboken
Dagens bok
Booky Darling
Bokstödet
Boktoka
Det finns säkert fler, har ni fler tips tar jag gärna emot dem!