”Jag har världens bästa filmidé, vad gör jag och vart vänder jag mig?” Den här frågan brukar jag få ibland av folk som skriver och är sugna på att ge sig in i filmbranschen.
Om det nu skulle råka vara någon av er som gillar att skriva, och går omkring och undrar över denna fråga – här är mitt svar:
Fundera på vilka filmer som liknar din egen filmidé (särskilt när det gäller genre och ton) och kolla upp vilka filmbolag som producerat filmerna. Sen går du in på filmbolagets hemsida och letar upp producentens namn. Därefter skickar du ett kort och koncist mejl till denna producent, där du presenterar dig själv och din manusidé. Har du tur så får du svaret att idén låter intressant, och därefter kanske du t o m blir ombedd att skriva ett synopsis, och därefter kan det kanske t o m hända att man går vidare till manus.
Men detta scenario inträffar dessvärre ytterst sällan. Var beredd på att få nej många gånger från olika producenter, var också beredd på att inte få något svar alls (de flesta producenter är överhopade av jobb med filmprojekt som pågår). Men ge inte upp! Fortsätt med nästa namn.
Med detta sagt så är det också bra att vara medveten om den bistra verkligheten. Om du aldrig har skrivit ett filmmanus så är chansen liten att du får en manusbeställning. Tyvärr. Idéer råder det nämligen ingen brist på.
De som lyckas förverkliga sina idéer är de som klarar av att omvandla dem till ett konkret, spelbart filmmanus. Så om du har världens bästa idé och tror dig kunna skriva manuset själv: sätt igång. Det finns inte en producent som inte skulle älska att bli erbjuden ett välskrivet manus med en briljant grundidé.