Jag har en orimligt stor hög olästa böcker hemma. Alla, eller åtminstone hälften, är garanterat precis hur bra som helst och de allra, allra flesta inköpta i stark övertygelse om att det är precis den här boken jag vill läsa alldeles strax.

Det stämmer nästan aldrig. Att hitta bra böcker att längta efter är ganska lätt. Det svåra är tajmingen. Flera gånger i veckan står jag framför högen och har beslutsångest. Nya boken ska inte bara vara väldigt, väldigt bra utan måste dessutom matcha den jag just läst ut. Eller snarare omatcha: Helst ett helt annat språk, en helt annan genre, en helt annan historia.

Jag har hittat en rutin i tre steg:
1. Halverar högen genom att plocka fram alla böcker som åtminstone lite grand kan tänka mig läsa just nu.
2. Bär dem utvalda högen till sängen.
3. Väljer bort en bok i taget, genom att ställa två mot varandra och verkligen känna efter vilken av dem jag läsa just nu tills det bara finns en bok kvar.

Hur väljer ni nästa bok?