Nu när jag började tänka på det där citatet av Edith Södergran, ville jag läsa mer av henne och strosade i salarna på Kungliga biblioteket. Denna guldgruva! Det är en av mina favoritplatser att sitta och skriva på. Den här gången botaniserade jag i hyllorna ovanför forskarsalen och hittade en samling av hennes brev och aforismer. Så här skriver hon till exempel till den finlandssvenska författaren Hagar Olsson: “Det är mig ett dolkstygn var dag posten kommer och ingenting från dig. Jag lider stilla grymt och innerligt. Är du av sten eller har du blivit döv och stum?” Jag riktigt hör henne ryta fram de där sista orden; Är du av sten eller har du blivit döv och stum! Eller som hon skrev till Elmer Diktonius: “Skicka ögonblickligen dikter lika fina som ‘Hunger i London´ “. Skicka ögonblickligen! Det ser jag fram mot att skriva till någon författarkollega framöver. Nej hon var inte lagom Edith Södergran. Det är inte jag heller. Överdriven skulle vissa säga. Det håller jag inte alls med om.

Ett annat citat av henne som jag bär med mig är. “Var gång en trång skugga kommer över en skall man förvandla till en vid”. Inte alltid lätt att leva efter. Men nog så viktigt. Kanske handlar allt jag själv skriver om att försöka förvandla en trång skugga till en vid.

Just nu har jag en utgåva av hennes samlade dikter framför mig. (Wahlström & Widstrand 1985) Senast i morse läste jag dikten Samlen icke guld och ädelstenar
Människor,
samlen icke guld och ädelstenar:
fyllen edra hjärtan med längtan, som bränner likt glödande kol.
Stjälen rubiner ur änglarnas blick,
dricken kallt vatten ur djävulens pöl.
Människor, samlen icke skatter
som göra er till tiggare;
samlen rikedomar
som giva er konungamakt.
Skänken edra barn en skönhet
den människoögon ej sett,
skänken edra barn en kraft
att bryta himlens portar upp

Hon har kallats den svenska expressionismens drömmerska och sångerska. Och jag kan bara säga, ja, ja, ja! Ack vad jag önskar att hon fortfarande levde och att jag kunde få smyga mig till en lunch med henne. Eller allra helst en lång, lång middag som varar ända tills gryningen kommer.