Aliide, Aliide var det första jag läste av Mare Kandre. Jag blev helt golvad. Romanen liknade inget jag hade läst innan dess. Kandres egensinniga prosa vindlade sig fram genom hennes labyrintiska, mörka värld. Det är en av de mest fysiska läsupplevelser jag har haft: texten satte sig i kroppen. Och det är inte konstigt – kroppen är ett centralt tema i Kandres värld, och hon väjer inte för det frånstötande, illaluktande och svullna. Snarare tvärtom. 

Jag har tre böcker av Kandre i min bokhylla: Aliide, Aliide, Bübins unge och debuten I ett annat land. Jag kan även rekommendera den hypnotiska Det brinnande trädet. Tyvärr har jag inte läst böckerna som hon skrev under senare delen av sitt författarskap.

Kandre var bara 22 år gammal när hon debuterade. Jag fick rysningar första gången jag läste I ett annat land för att hon redan då var så färdig som författare. Även om hennes stil utvecklades hade hon hittat sin röst – tydlig och klar. Det är svårt att inte bli full av beundran.