Det är svårt det där med “favoritförfattare”. Ibland kan jag känna det som om jag inte riktigt kan säga att en författare är en “favorit” om jag inte har läst i stort sett allt som hen har skrivit. Jag tror att det beror på att jag umgås med så många människor som är tusen gånger mer boknördiga än vad jag själv är, och när de talar om en “favoritförfattare”, ja, då har de läst allting av vederbörande – inklusive postumt utgivna halvfärdiga alster och brevväxlingar. 

Jag har läst långt ifrån allt som Edith Wharton har skrivit, men jag vågar nog ändå kalla henne en av mina favoritförfattare. Jag älskar hennes skildringar av kvävande sociala miljöer och människorna som försöker leva i dem. 

Sofia har haft Wharton-tema på sin blogg Rörliga bilder & tryckta ord. Rekommenderas varmt! (klicka på bloggens namn för att läsa)