Jag läste Per Anders Fogelströms Stadsserie när jag gick på högstadiet. Första delen var obligatorisk läsning i skolan och sedan fortsatte jag av bara farten med dessa underbara böcker. 

Medan jag läste dem ägnade jag mig åt en av mina favoritsysselsättningar: Jag ritade ett släktträd över karaktärerna. Det finns kanske kvar i ett kollegieblock i någon låda någonstans – jag önskar verkligen att jag hade rivit ut det och stoppat in det i någon av böckerna. Jag får helt enkelt göra om det den dagen jag läser om böckerna, som en hyllning till mitt tonårsjag. 

I mitt debutantporträtt skrev jag lite om min förkärlek för listor, kartor och släktträd. Just nu är det lite svårt att få skrivro med Eld – uppföljaren till Cirkeln – så då ägnar jag den tid jag har över åt att göra ett extremt pedagogiskt och vackert (ja, vackert!) exceldokument med idéer och tankar som vi har för bokt två och tre. Det är extremt tillfredsställande att få överblick över våra planer. Och väldigt inspirerande!

Brukar ni föra något slags anteckningar eller liknande medan ni läser?
Och om ni skriver själva – hur ställer ni er till Exceldokument och listor?