Hej Ollis,

Ja, jag har skrivit om Artur Lundkvist och det är roligt att bokprata om honom och Maria Wine! Boken du nämner heter Oliktänkaren, en bok om Artur Lundkvist (Ordfront, 2007).

Jag ska försöka besvara dina frågor:

1- är det sant att hans fru, poeten Maria Wine var förföljd av säkerhetspolisen, eftersom de trodde att hon var kommunist?

Säpoakterna visar att Artur Lundkvist och Maria Wine var registrerade och övervakade av Säkerhetspolisen från 1939 till 1970-talet (trots att Artur var akademilemot och medlem i Nobelkommittén!). På grund av sina åsikter och politiska ståndpunkter betraktades både han och Maria som potentiella landsförrädare.

I Oliktänkaren kan man läsa Säkerhetspolisens rapporter.

Maria Wines Säpoakt innehåller häpnadsväckande uppgifter. Av rapporterna att döma var författarparet omgivet av patriotiska tjallare. I brist på annat komprommeterande material samlade säkerhetspolisen alla möjliga sköna bilder på Maria. Men trots alla noggranna rapporter om makarnas resor, uppläsningar, möten, åsikter och föredrag, och trots travarna av tandlösa tidningsurklipp kunde man aldrig bevisa deras ”landsförräderi”.

2- är det sant att han hade många älskarinnor och brydde sig inte om henne?

Artur och Maria hade en överenskommelse om ”fri kärlek”. När de gifte sig 1936 kom de överens att äktenskapet skulle betraktas som tillfälligt, det skulle inte binda eller tvinga någon av dem och det skulle inte leda till några barn. Äktenskapet kom att vara i 55 år, och både Artur och Maria hade många kärleksaffärer vid sidan om.

Tack vare säkerhetspolisen vet vi mycket om en av Marias älskare, eftersom de var telefonavlyssnade. I Oliktänkaren kan man läsa polisens utskrifter av deras kärlekssamtal.

Sist men inte minst frågar du om jag tänker skriva en ny kokbok. Jag tror inte det! Jag tror att det räcker med Berusad kyckling. Den har nyligen utkommit i en nyupplaga på Dejavu.