I går träffade vi en man som har arbetat på Kungliga biblioteket, han som anställde KB-tjuven. Givetvis talade vi en del om SVT:s Bibliotekstjuven och om hur olustigt det känns när de unika böckerna försvinner i berget av återvinningspapper.

De flesta som släpper in litteraturen i sina liv är nog också vänner av biblioteket. Som uppvuxen i små samhällen blir jag illa till mods när skolbibliotek försämras, saknar utbildade bibliotekarier och i värsta fall läggs ned. Datasalar kan aldrig ersätta den tradition och kunskap som finns i ett bra skolbibliotek med kunnig personal. Barn ska kunna få tillgång och hjälp till litteratur var de än bor, även de som inte har läsvana föräldrar. Samma sak gäller vuxna.

Jag känner många som gillar att läsa men som aldrig skulle gå till biblioteket – absolut inte till borgar som KB och Stadsbiblioteket – och går de dit vet de ofta inte vad de ska leta efter. Nej, ut med biblioteket på arbetsplatserna, via boksnurror och vägbibliotek.