För något år sedan började jag läsa ”Resa till nattens ände” av Louis-Ferdinand Céline men redan efter femtio sidor slutade jag. Jag tror att det berodde på att boken inte var vad jag hade förväntat mig. Men jag ville fortfarande läsa romanen, så nu gör jag ett nytt försök.

Förresten, igår hade jag inte bara en stor läsupplevelse utan två. Efter Borges läste jag även Gertrude Steins ”The world is round” och blev alldeles upprymd och sprudlande av språkglädje:

”Do you suppose that Rose is a rose
If her favorite color was blue
Noses can be blue but not roses but Rose was a rose and her favorite color was blue
And now she had to make up her mind what to do
Would the chair be a green chair or a blue
The chair she was to take up there
There where
She was to sit on the mountain so high
Right up under the sky
But always remember that the world is round no matter how it does sound. Remember.”