Ja, det där är en tomte gjord av kondomer.

I går kväll träffade vi en Burmakännare på Cabbages and Condoms, en restaurang som garanterar att maten ”inte orsakar graviditet.” Till notan får man inte pastill, utan en kådis. Och hela stället är dekorerat med gummi: lampor, väggar, tavlor, statyer, en julgran och tomten förstås.

Många västerlänningar som arbetar i Bangkok går dit, men också en del turister och thailändare med god ekonomi. Restaurangen grundades för fjorton år sen av ministern Mechai som arbetat med familjeplanering och som undervisat och delat ut kondomer sen sjuttitalet. Preventivmedel ska vara lika billigt som grönsaker, menar han – därav kål och kondomer. I Thailand är han så känd att slangordet för kådisar är mechais.

Idag har jag suttit på här vid hotellets pool och läst Burma – what everyone needs to know, skriven av den amerikanske professorn David I Steinberg. Jag var tvungen att köpa den. Allt man behöver veta samlat i en bok, det kan man ju inte motstå, eller hur? Kom att minnas när jag flyttade till Lund och började plugga på universitetet där. Det var ett år efter studenten ungefär och jag märkte rätt snabbt att jag inte hängde med i diskussionerna med mina nya kompisar. Då köpte jag uppslagsverket Vad varje svensk bör veta. Försökte läsa igenom hela, men det var för sövande, så jag vet fortfarande inte vad varje svensk bör veta :) 

Burma – what everyone needs to know är nedslående läsning. Nästan 40 procent av Burmas budget går till armén, till utbildning och vård avsätts runt en, två procent. Spädbarnsdödligheten är 79 per 1000 barn. Runt 35 procent av alla barn under fem år är undernärda. Inte bara de etniska grupperna blir trakasserade av juntan, utan alla burmeser. Enkelt uttryckt: människor är fattiga, förtryckta och otrygga.

Livet är verkligen ett lotteri. Nu ska jag ta ett dopp i hotellpoolen.