Det är massor av snö och kallt i Sverige, eller hur? Här är det så stekhett att jag fått grishud i ansiktet och numera gömmer mig under en stor stråhatt, skjortan klistrar fast på ryggen, fötterna kliar.

Vi sitter på en buss sedan fem timmar tillbaka, på väg mot Chiangmai där vi ska fira jul. På sätet bredvid: en munk i orangefärgad dräkt som hela tiden torkar ansiktet och nacken med våtservetter som bussbolaget delat ut.

Vi kör över berg, vägen slingrar sig mellan lummiga sluttar. En och annan bil och motorcyklist, sopor, hundar. I knäet har jag årets Ordfronts litterära magasin. Ett riktigt bra nummer.

Jan-Erik Pettersson berättar om bästsäljaren som varit en syndabock i långa tider: på 1700-talet förskräcktes man över den läsande underklassen som lånade massa böcker på ”slaskbutiker i litteratur” och läste så att huvudet förvreds. Det finns både bra och dålig bästsäljarism förstås. Riktigt bra böcker som når ut till många, men också böcker som liksom står i vägen för andra. Den goda bestsellerismen har ersatts av ett nervöst räknande på alla nivåer, skriver Jan-Erik Pettersson och spekulerar insiktsfullt om böckernas framtid.

Numera står kanske runt 10 procent av böckerna för 90 procent av förlagens omsättning. Det märker också Marianne Steinsaphir som lyder vår kulturministers råd och letar efter kvalitetslitteratur på mackar och matbutiker, där ska den ju finnas. Hur tror ni det går? Inte så bra. Där står bara bästsäljaren och säger: Hej igen!

Jag har en storsäljare i ryggsäcken: Knausgårds Min kamp. Troligtvis kommer jag inte läsa den under resan. Nu när jag umgås med personer som är så fokuserade på en enda stor uppgift, att demokratisera Burma, känns mycket annat lite irrelevant och jag kan inte koncentrera mig när jag läser.

Fast magasinet har jag ju i alla fall läst. I en artikel om det litterära reportaget berättar Anders Mathlein att Helene Hanff (Brev till en bokhandel) avfärdade skönlitteratur med att hon inte intresserar sig för vad som inte hade hänt människor som aldrig existerat. Så känner jag också, men bara just nu.