Egentligen är det inte mycket man förändras, fast så förändras man ganska mycket. Same same, but different som man säger. Den första novellen jag skrev handlade om pudeln Jerry, en jättegullig hund som fått massor av priser i agility, men som blev sjuk och dog. Djur som det går illa för. Jag inser att jag skrivit på det temat ganska länge, kanske för länge.

Det här ska ju vara en läsdagbok, men jag har bara läst böcker om Burma på sistone och jag kanske tråkar ut er om jag bara skriver om sånt, tänker jag. Därför skrev jag om en val igår.

Vi tog tåget till i Bangkok i natt, har nu fått ett rum på ett väldigt fint hotell: The Atlanta – ”Bangkok´s bastion of wholesome tourism”. På visitkortet görs det klart vilka som inte är välkomna: Zero tolerance & sleeze free zone, no sex tourists, junkies, louts & other degenerates. Hotellet är byggt 1952 och det mesta är bevarat i originalskick. I lobbyn bor både en hundvalp och en kattunge. Och arbetsrummet där jag nu sitter och skriver är inrett som ett gammalt bibliotek, men man får tyvärr inte låna böckerna.

Vi ska leta efter böcker på stan idag. Redan på tågstationen såg vi en bokhandel, skylten ser ni på bilden. Undra om dom känner till vår svenska Anna B?

På resan hit försökte jag skriva lite också, men jag får nog acceptera att det inte vill sig förrän jag kommer hem. Här är för mycket distraktioner, mina tankar är nån annanstans och dessutom undrar jag om jag faktiskt inte är på fel väg med min bok.

Är inte det svårast att välja vad man ska berätta? Det tycker nog jag. Att hitta en kropp som man inte kan skjuta sönder med ett enda tveksamhetsskott. Nu funderar jag såhär: är inte historien jag håller på med lite väl introvert? Tre personer som ändå har det ganska bra gör det krångligt för sig. Vad är det att undersöka? Det där har väl fan alla vart med om, sa min pappa när vi såg en Norénpjäs. Nu känner jag så med min historia också. I för sig är det ju bra att skriva om nåt som alla varit med om, såväl här i Thailand som hemma i Sverige, men samtidigt kan det vara att fega och att inte våga utforska nya vatten. Det är ju lätt att fega när man är nybörjarförfattare.