Grattis alla pappor i litteraturen, fiktiva som verkliga! Grattis pappa Åkerström, Schulman och Vreeswijk, har den äran pappa Linderborg, Slas, Hellquist och Myrdal! Det är er dag i dag.

Farsor. Litteraturen vimlar av dem. Storslagna, självupptagna, patetiska, kärleksfulla och nästan alltid frånvarande. Alla har de präglat sina barn på djupet. Efterlämnat en saknad eller ett behov att kompromisslöst göra upp med barndomen. Att uppgörelsen sedan måste vänta tills fadern inte längre är i livet känns naturligt och hedervärt … eller? Vi får ju aldrig höra den andra sidan.

Det är inte utan att man längtar efter böcker om den närvarande fadern, hämta-lämna-pappan, han som står vid hockeyrinken och hejar, skjutsar till balettlektioner, går i skogen om söndagarna. Rapport från en blöjväska. En och annan har skrivits, men då utifrån pappans perspektiv.

Låt oss för all del inte glömma de rent fiktiva fäderna, viktiga i barnböckerna.
Tydligast framträder kanske fadersgestalten hos Astrid Lindgren, hon som själv hade ett gott och kärleksfullt förhållande till sin far. Emils pappa Anton är visserligen kolerisk och småsnål, men ändå rejäl på sitt eget vis, Madickens pappa är både klok, bildad och rättvis. Och hur var det nu med Pippi Långstrumps sjörövande pappa Efraim?

Svårare är det i vuxenlitteraturen. Tänk bara på Ryttmästaren i Fadren, den olyckligaste av olyckliga. Hos Jane Austen och systrarna Brontë är fäderna belevade, vänliga män med humor, men svårt tyngda av bekymret giftasvuxna döttrar. Och så till den underbaraste av fäder: ensamstående pappan Atticus Finch i Dödssynden. Nästan för bra för att bli trodd. Men återigen, det är genom barnets ögon vi ser honom.

Apropå elände, såg ni litteraturprogrammet Babel förra veckan och Daniel Sjölins lista på litteraturens fem mest eländiga författarliv? Familjen Brontë toppade listan. Man kan fundera på hur den motsatta listan skulle se ut … Vilka fem skulle platsa som de LYCKLIGASTE bland författare genom tiderna? Det tål att tänka på. Några förslag?

Tack för alla tips på bra novellsamlingar! Flera nya bekantskaper, ska absolut testa Kangas, Wells Tower och Clair Castillon…