Hej!

I går fick jag en förfrågan av Svenska Dagbladet som gjorde en enkätundersökning och undrade: Om du fick instifta ett litterärt pris, vilken typ av böcker och författare skulle det belöna? Ungefär så.
Jag funderade hela kvällen i går. Det är ju svårt, eftersom det inte går att definiera vad som gör en bok bra, inte på förhand i allafall. När man läser en bra bok vet man aldrig vad det är spom gör den så speciell, tycker jag. Man blir bara överraskad, tagen på sängen, upprymd…
Men till slut kom jag på några idéer. Alla pratar om hur svårt det är att skriva sin andra bok (och jag erfar det själv). Plöstlöigt har man förväntningar på sig, i alla fall om det gått ganska bra. Vissa knäcks ju helt av den pressen, andra tar väldigt lång tid på sig (Jeffrey Eugenides tog sju år på sig att skrva sin andra bok “Middlesex” efter succédebuten Virgin Suicides). Men de allra flesta verkar kämpa hårt med andra boken, det har jag märkt inte minst det här året när jag varit på en del författarsammankomster och bokmässor. Alla har sitt sätt att tackla det hela. 

Därför tänkte jag att ett litterärt pris som belönar bästa andra-boken vore roligt. Då kunde andraboken få det erkännande den förtjänar.

En annan idé jag ficvk var ett pris som heter Bästa Bäst-säljaren. Det tas ofta, i alla fall i somliga kretsar, för givet att bästsäljare ALLTID är dålig litteratur. Men så fort man kom upp i låt säga, 10 000 exemplar, så skulle boken automatisk nomineras till detta pris. Juryn skulle givetvis bestå av hårdnackade finsmakare. Eller kanske ett pris för den mest verklighetsfrämmande romanen? Som en revolt mot allt verklighetstroget och dokumentärt i litteraturen. Någon sa, jag minns tyvärr inte vem, att en romans plikt är att inte påminna om verkligheten.
Vad tycker du? Vilka litterära priser saknas?

Sara