Under streckkoden står siffror. Om de tre första siffrorna är 729 är ursprungslandet Israel. Hädanefter håller jag koll på det. Två böcker jag faktiskt sträckläst anknyter på ett brutalt sätt till det som händer i dessa dagar. Den siste juden av Chil Raijchman träffar som ett knytnävsslag. Alla borde läsa den. Jag vill inte att mina egna barn ska läsa den. De måste läsa den ändå, alla måste veta. Detta får aldrig hända igen.
  Ett annat Israel av Susan Nathan beskriver det judiska traumat 60 år senare, den höjer blicken, öppnar ögonen. Hur känns det att sluta tänka, att välja bort att se? Grymhet gör människan galen. Susan Nathan väljer att se: ”Jag förstod att mina privilegier som judisk invandrare hade erhållits på bekostnad av hans folk. Där jag satt i hans hem drabbades jag till slut av verkligheten. Den berusande makttrippen hade nått ett abrupt slut”.
  Det är torsdag och jag drar till Dalarna för att se efter om stugan står kvar, om snön eller bäverjävlarna skövlat ytterligare några björkar, problem som i storleksordning känns helt okej! Där finns vare sig Internet eller mobiltäckning så kära bloggläsare: vi ses på måndag. Trevlig helg!