När ni i sommar semestrar i Värmland och kör uppför Klarälvsdalen kommer ni så småningom till Dalby, där min mamma för övrigt ligger begravd, ja halva min släkt. De som är döda vill säga.
  Sedan kommer ni till Ransby. En skylt strax efter hembygdsgården talar om att där finns Pilgrimstapeten, Kulturkoppra, med mera: http://www.ransbykulturby.se/. Den kolossalt långa, handbroderade tapeten liksom affären, hembygdsgården, serveringen, allt är mycket trevligt. Men det ställe jag brukar uppehålla mig längst i är boklådan. Det är en egen liten stuga, öppen, det är bara att kliva på. Ingen är där, men skön musik strömmar ut från dolda högtalare. Här inne finns böcker i travar och uppefter väggarna. Framme på bordet ligger en gästbok och en lista ifall man har köpt något. Då skriver man vad, och i en burk man betalar.
  År efter år har jag besökt detta osannolika etablissemang med sina många böcker, och även en del konst. Aldrig att jag har mött en människa. Ni som läser det här är skötsamma och ärliga människor. Besök denna pärla! Vårda den och låt ingen skända en så stor gogivenhet. Gunnar Svensson heter den man som tror alla om gott, och därför gör dem ärliga och skötsamma, som så älskar böcker att dessa måste få delas av alla som så behöver. Skriv gärna en hälsning, då blir han nog nog glad, när du betalat det du har köpt. Ja var en människa, så att han ser att just du var där, och att du gillade det.
  Om jag nu förmådde skulle jag för första gången i mitt liv pilla in fotografier i min blogg. Risken att jag lyckas är väl inte överhövans. Annars har jag ett antal interiörer från nyss beskrivna boklåda. Lyckas jag inte så får ni låtsas att ni känner igen er när ni kommer dit.
  Men si, vad skådar mitt norra öga, allt finns ju på nätet! Gå till http://www.finnskog.com/bokladan/bokladan.htm så får ni se! Kanske kan ni även se tapeten på nätet: http://www.utmark.se/php/show.php?doc=tapet&lang=se.
  Men se den i verkligheten! Det är ni värda på er semester.