Dags att ta avsked. Både till er och till en av mina favoritförfattare.

Bengt Martin avled tidigare i år. Innan dess hade han länge hållt sig borta från rampljuset. Kändast var han under 60- och 70-talet. Om du inte har läst något av honom så börja med Joakim-serien: Sodomsäpplet, Nejlikmusslan och Finnas till.

Jag försöker berätta om hans skrivande men det går inte riktigt, jag låser mig och tycker inte att jag lyckas göra honom rättvisa. Att det är så svårt för mig att berätta om Bengt Martins böcker beror nog på att så mycket i hans texter känns som tagna direkt ur mitt eget liv, men placerade i 50-talets Stockholm då arbetarklassen fortfarande var vit och bodde inne i stan. Det är som att han klätt ut mitt eget liv med rekvisita från ett kostymförråd och då blir det svårt att berätta om hans skrivande, eftersom jag inte vill berätta så privata saker om mig själv.

Läs honom helt enkelt!

Och om du hellre gillar barnböcker så läs Sibirienserien som han skrivit och som utspelar sig i Stockholm under andra världskriget.

Nu har jag delat med mig av det bästa lästips jag har. Ha en fantastisk sommar.
Inti