Solen lyser och idag skall jag ta ett glas vin med mina förra förläggare på W&W, Annika Seward Jensen som nu jobbar på Telegram Förlag. Jag tänker på hur betydelsefullt det är med en bra förläggare. Man får råd, stöd, uppmuntran. Annika hjälpte mig mycket med senaste boken. Tack för det Annika om du nu läser detta!

Innan jag gav ut böcker på W&W var jag på Gedins förlag som drevs av Per Gedin. Han var mycket intresserad av psykologi och gav ut jungianer som Marie Louise von Franz. Det är en spännande och märklig kvinna som i boken Sökandet efter Självet – individuation i sagor, söker sambandet mellan det hon kallar ” psykets gudomliga kärna” och den rika folkskatt som sagorna är. Man kan hitta hennes böcker på antikvariat.

Jag började mitt eget sökande i den jungianska psykologin med att läsa Anthony Stevens bok Jung – hans liv och verk. Den kanske bästa introduktionen till Jung och hans tänkande.
Sen kan jag absolut rekommendera Jung och postjungianerna av Andrew Samuels. Där driver författaren tesen att Jung är en inspirationskälla till mycket av det som är modern psykologi och psykoterapi idag. Och poesi kan jag säga.
Hör på dessa rader av Tranströmer: ” Jag står under stjärnhimlen/ och känner världen krypa/ in och ut i min rock/som i en myrstack”

Jag läste mycket jungiansk litteratur när jag skrev min diktsamling Solen har ingen skugga. Samtidigt med skrivandet gick jag också i terapi hos en vänlig ung kvinna som hette Anna. Terapi och skrivande är en mäktig kombination. Omedvetet “material” rinner ut på papperet och liksom fuktar det. Som tårar.

Till sist: Om Per Gedin kan du läsa i hans memoarbok Förläggarliv, Bonniers.