Blatteockupationen i Rinkeby och latteockupationen i Aspudden kan du läsa om i premiärnumret av nya Brand.
Brand är en tidskrift som startades för över hundra år sedan och som varit nedlagd ett tag. Nu är den tillbaka. Och den är riktigt bra!
Första numret hamnar om gemenskap och det gemensamma. En av dem som varit med och ockuperat i Rinkeby berättar att han såg ockupationen som medel för att nå målet: att rädda huset.
Men i efterhand ser han det tvärtom. Ilskan kring huset som stod tomt samtidigt som det var brist på mötesplatser var bara medlet. Själva ockupationen var målet i sig. Genom ockupationen har boende i Rinkeby lärt känna varandra. Man hälsar på varandra när man möts i centrum.
Genom ockupationen har man slutat vara främlingar. Man har skapat en gemenskap. På så sätt vann ockupanterna, även om de blev utkörda och huset revs.
Brand är full av historier om personer som kämpar för att få påverka samhället. Den är en frisk fläkt i en tid då det känns som att all makt centraliserats långt bort från oss vanliga människor, och när det känns i stort sett omöjligt att påverka när de inflytelserika gör upp sinsemellan.