Läs ej, inbitna Twilight-fans! Jag vill inte göra er upprörda…

Nu har jag läst boken Twilight, den första i en serie böcker som handlar om tjejen Bella som blir ihop med vampyren Edward. Eftersom jag gillar fiktion som handlar om vampyrer skulle man kunna tro att jag också föll för Twilight. Men nej.
Eftersom boken språkmässigt är en katastrof är den beroende av att man som läsare ska känna något för karaktärerna. Men det är inte Bella man ska ha känslor för, hon är en platt pappfigur, ologisk i sitt handlande och i det stora hela inte trovärdig.
Det är vampyren Edward vi ska ha känslor för. Om man ser till alla tonåringar som suckar “åh, Edward” (jag har träffat flera som gör) så kan man påstå att intentionen lyckats. Själv plockade jag upp Twilight just med förhoppningen om en stunds förälskelse i den här vampyren.
Men usch vilken jobbig typ Edward är! Jag skulle inte orka en hel eftermiddag tillsammans med honom! Av många anledningar.
1. För att börja med har han ett enda känslouttryck. “Chuckle”, eller skrocka, i den svenska översättningen. Skrocka är något som Edward ofta gör. Ungefär en gång var tredje sida. I övrigt är han blank.
2. Dessutom är han otroligt dominant och vägrar lyssna. Vem orkar ränna omkring hela dagarna med en surfarsa som säger åt en vad man ska göra?
3. Han skryter (vilken kunde varit kul om han varit en sympatisk karaktär).
4. Hans kropp är kall och hård som sten. Okej för att partners ibland har kalla fötter, men att dela säng med någon som är kall på hela kroppen och dessutom inte det minsta mjuk? Big no-no!
5. Han säger hela tiden att han kommer att döda Bella eller att han åtminstone skulle vilja göra det, men att han försöker kontrollera sina impulser. Partnervåld, nej tack!
6. Han är snygg, men vad får Bella för det? Inget, för HAN KAN INTE HA SEX för då skulle han döda henne!!!

Det känns som att Twilight helt och hållet förlitar sig på Edwards attraktionskraft. Och handen på hjärtat, han är inte min typ.

Läs istället: The Vampire Lestat av Anne Rice.