TISDAG

15:17

Tisdag, och idag har jag varit inne hela dagen. Frukostkaffet, tvättstugan, litteraturen, snövädret, tvättstugan och litteraturen igen. Igår kom Fatima hit och åt hamburgare och såg på film, klockan fem kommer Amanda Johanna hit och äter hamburgare innan vi ska gå på uppläsning; Eli läser på Copacabanas Litterära Tisdagsklubb.

15:22

Det här med uppläsningar alltså. När jag gick på skrivarskolan Biskops Arnö fick vi två dagar på att lära känna varandra, sedan släppte Arne Sundelin (kursansvarig på B-A, och gästbloggare i mars på Bokcirkeln) bomben: Ni ska läsa upp delar av era ansökningsprover för varandra. Daniel kom släntrande över gräsmattan efter lunch någon gång, försenad, och frågade när han såg oss sittande på trappan till stora huset: “Hur fan är läget? Är det någon som har dött här eller?”

15:35

Efter det hade vi uppläsningar för skolan och alla som ville komma dit nästan varje månad, och till slut var det bara en fråga om rutin; vi gick in och rev våra egna uppläsningar, och försökte se ut som tända små ljus när de andra läste sina texter som vi i de allra flesta fallen läst och hört redan tidigare.

16:53

Också ikväll handlar det om en bok som jag sedan tidigare har läst, men även om jag inte tror att uppläsningen som form ger någonting annat, eller mer än man kan få ut av att läsa texten tyst går jag alltså dit; egentligen inte för att jag är intresserad av litteratur, jag går dit för att jag råkar känna en massa människor som är intresserade av litteratur. Och som tror att uppläsningar är ett sätt man kan tillgodogöra sig den på.

17:42 

Eller är missuppfattningen gemensam: Går vi alla dit i tron att vi är de enda som inte kan lyssna, av bekvämlighet och för att det är så man gör?