I går kväll städade jag mitt skrivbord på jobbet lite extra innan jag gick hem. Jag plockade med mig alla mina muggar, lade undan almanackan, torkade ytan med lätt fuktat papper. Någon annan ska sitta på min plats i två månader. Själv ska jag vara hemma, förhoppningsvis mestadels i mitt lilla bibliotek där jag även har skrivbordet, och färdigställa min nya roman. Den har arbetsnamnet Snökulan, ni vet en sådan där liten bubbla som man skakar så att det faller “snö” över plastgranar och figurer i bubblan.
Vid min tidigare medverkar här på bokcirklar.se har jag gömt mig bakom min katt, Cayenne. Det är inte speciellt svårt att få plats bakom honom, han är stor och präktig. Men i lördags fick han beröm hos veterinären för att han hållit vikten sedan jag bantade ner honom ett halvt kilo i somras. Strax därpå satte veterinärsassistenten kammen i hans päls och då fick hon känna på att han tror att han är en tiger. Han slogs och skrek och fräste. Kanske tycker han att det är för tjejigt att hålla på med skönhetsvård.

Mina värsta farhågor inför den två månader långa tjänstledigheten (jag jobbar som kvällsredigerare på en dagstidning) är hur jag ska kunna hålla mig borta från internet. Det är ju skriva jag ska göra, inte surfa runt på virtuella vågor. Men jag tror att det löser sig. Mitt allra första jobb efter gymnasiet var på en livsmedelsfabrik och där stod inskrivet i avtalet att vi hade rätt till fem minuters paus varje timme. Eftersom vi resten av tiden stod vid löpande band var det nödvändigt med de där fem minuterna för att kunna gå på toa, röka en cigarrett och så vidare. Vi satt i en glasbur så att arbetsledarna kunde se oss utifrån och menande peka på klockan om vi satt för länge. Jag jämför facebook med den där glasburen. Man tittar in, lyssnar lite på snacket, kommenterar, iakttar och traskar ut när den korta pausen är över (fast jag får vara min egen arbetsledare – fem minuter, inte mer). Bokcirklar.se är mer som en studiecirkel. Hit har människor med liknande intressen sökt sig, här vill vi lära oss någonting nytt och dela med oss av våra erfarenheter. Eller bara byta boktips.

Nu ska jag äta en lätt lunch på rester, och sedan göra mitt första skrivpass vid datorn. Vi ses snart igen!