Svante Weyler ringde i går eftermiddag.
Först hörde jag inte vad han sade för att min sexårige son just hade tappat bort en brun legopaddel och löpte amok och när jag försökte stänga in mig själv och telefonen i sovrummet började sonen skrika ”du puttade mig, du puttade mig, du puttade mig”.
Svante undrade hur gammal sonen var, skrattade.
Jag kände mig ovanligt cool.
Visade sig att Aris Fioretos (Den siste greken) hastigt ställt in sin medverkan i ABF:s Litteraturens långa natt på fredag kväll.
Ville jag?
Jag ville.
När jag berättade för sambon var hans enda kommentar: ”Men vet de inte om att du är extremt kvällstrött?” (Litteraturens långa natt är lång).
Kanske visste de.
Jag är i varje fall först ut i ett fint startfält som bland annat innehåller Monika Fagerholm, Klas Östergren, Anna Jörgensdotter, Agneta Pleijel.
I går kände jag mig bara nöjd (och hedrad).
I dag börjar jag bli nervös.
Visserligen gillar jag att läsa ur boken på scen, man kan gömma sig lite bakom orden, värre är det att bli intervjuad.
Satt tidigare i dag nere på Kaffestugan med en journalist från Borås Tidning mittemot mig. Den 25 februari koras nämligen vinnaren av Borås Tidinings debutantpris och jag är en av fem nominerade. I fint sällskap även där: Susanne Axmacher, Johan Kling, Henrik B Nilsson och Caroline Ring-skog Ferrada-Noli.
Har bara läst Johan Klings Människor helt utan betydelse hittills och tyckte väldigt mycket om den boken.
I varje fall hade jag kopiös huvudvärk och två sjuka barn hemma, kände mig inte på topp.

Nervös också för att jag i morgon ska intervjua Sofi Oksanen, finskt stjärnskott som med sin tredje roman Utrensning kammade hem både Runebergpriset och Finlandiapriset. Tror inte att någon tidigare har gjort det.
Har även läst hennes debut Stalins kossor och Baby Jane. Gillar allt hon skrivit hittills.
Hon har en förmåga att få nuet och historien att gå ihop. Utrensning gav mig snudd på mardrömmar, den är svart och brutal, men inte utan hopp. Handlar om rädsla och solidaritet, om våld (mot kvinnor) och mycket mer.
Läs om du inte redan gjort det!