Jag försöker komma iväg och styrketräna två gånger i veckan, måndagar och fredagar. Redan i går kväll när jag gått och lagt mig gjorde jag mitt bästa för att komma på undanflykter. Någonting som skulle kunna få mig att slippa träna. Jag tycker att det är så oerhört trist att styrketräna men jag inbillar mig att det är välgörande för axlar och nacke. Jag har ett jobb som gör att jag sitter stilla i flera timmar varje dag (eller kväll). Då får man försöka göra vad man kan för att hålla sig vid liv.

Så läste jag att om man har ett stillasittande jobb räcker det inte att träna en halvtimme om dagen. Träningen var i stort sett meningslös. Varför skriver någon så? Vad tror de att det får för effekt? I bästa fall fnyser man och struntar i att läsa vidare, i värsta slutar man att gå den där halvtimmespromenaden – den gör ju ändå ingen nytta. Om någon sa till mig, på fullt allvar, att det är meningslöst att styrketräna skulle jag kanske sluta. Och lyfta chipspåsar i stället.

Naturligtvis gör all träning nytta! Varje halvtimme man rör sig är väl bättre än att bli sittande i soffan. Jag tänker hänga i med styrketräningen tills det blir vår. Sedan ska jag bära koskit och planteringsjord i stället, det är också styrketräning. Och mycket roligare. Flyttning av vedhög från framsidan av huset till baksidan är också träning. Det har gått åt mycket ved i vinter. I mars förra året lät jag fälla en stor björk och fick den kapad i lagom längder. Sedan lånade jag en klyv och ägnade en hel dag åt vedklyvning. Jag trodde att den skulle vara i ett par år, men det gör den inte. Så det blir till att beställa hem mer i vår.

Två gånger i veckan tar jag mig ut på promenader. Som det ser ut nu med snö överallt blir det inget flyt i vandringarna. Annars är promenader en utmärkt metod att bearbeta saker. När man vandrat tillräckligt länge kommer de smarta tankarna fram och diverse problem kan lösas. Just nu har jag problem med ett avsnitt i mitt manus. Det passar inte in där jag först hade det. Jag vill inte göra mig av med det, men var ska jag pressa in det?

Jag skulle behöva snöfria stränder för att få det på rätt plats i manuset. Eller fler halvtimmar i styrketräningslokalen. I dag upptäckte jag att jag tappat räkningen i en övning, upptagen som jag var med att övertala mig själv att få ha det där avsnittet kvar. Det är kanske dags att lägga på mer belastning.