Minns första gången…

…det gör man nästan när det gäller allting. Redan tredje brukar man ta med en klackspark. Hur såg din tredje cykel ut? Vilken var den tredje bok av Strindberg eller Gogol eller Astrid Lindgren som du läste? Hur kändes ditt tredje Stockholm Marathon? Vad var det tredje du gjorde när du kom till Singapore?

Och därför vet jag också att jag alltid kommer att minnas min läsplatta av märket NUUT. Uppenbarligen är fabrikatet från Korea. Och därmed har jag ingen aning om vad NUUT egentligen står för. Men tro mig, varje gång jag har tillfälle att läsa någonting i den, så ligger jag i sängen/soffan och NUUT:er. Oftast blir det manus eftersom jag ännu inte blivit någon stor eBokskonsument.

NUUT:en är någonting som många kommer att skratta åt om bara några år. Den är inte så himla smart, kan till exempel inte lira musik samtidigt som man läser i den, trots att den har musikspelare. Navigeringen är sådär…halvintuitiv.
Men jag är ändå skitglad över den. Att läsa böcker i iPhone är faktiskt begränsat roligt och att läsa manus på dator skulle göra en hingst lycklig. (Ja, det suger hästb***e i längden, alltså)

NUUT:en är inte high-tech. Men den är here & now-tech och ibland så är det bättre, mycketmycket bättre än det simpla o-tech.

Och den är min. Och den är min första läsplatta. Jag kommer att tänka på den (och minnas den väl) när jag om fem år har en fyrfärgs, nätuppkopplad, ultrasnabb, realtidsuppdaterad, operatörssponsrad (och därmed nästan gratis eftersom telefonräkningen till Telia sponsrar upplägget) supertunn historia. Med läsglasögon som gör att jag kan läsa utan att ta upp den ur portföljen på tunnelbanan. Precis som jag idag kan njuta av att köra en modern Saab och nostalgiskt minnas den första bil som vi lyckades skrapa ihop pengar till: en bubbla från -64 med “hönsnät” i stället för bakskärmar under feta lager plastic-padding och OK-sprayburkslack.

Jag minns också det första jag läste på min NUUT. Det var ett deckarmanus som ett annat förlag sedan snattade framför näsan på oss. Men…vad var det tredje jag läste?