Cowboys, humor, agentromaner, science-fiction…vart tog dom vägen? Sitter och tittar i vårkatalogerna, lägger örat mot rälsen efter skvaller om höstutgivningarna och inser att många genrer har gått och självdött. Eller nästan. Men det mesta kommer tillbaka. Förr eller senare.
Jan Guillou återupprättade agentgenren med sin Coq Rouge, men de sista två kändes inte alls så sjuttiotalistiskt agentspännande som de första tio. I genren humor saknar jag fortfarande P G Wodehouse och för all del Stephen Fry. Det har gjorts en del försök i ärendet och jag känner på mig att just humor är någonting som nog faktiskt så sakteliga är på väg tillbaka.
Men vad hände egentligen med Science-Fiction? Jag vet att det finns en bokhandelskedja med det namnet, men hur länge var det inte sedan vi hade en riktig bästsäljare ur det facket? Ett tag gick ju subgenren cyberpunk fint, men det är också i historieböckerna numera.
Och slutligen: Cowboyberättelser. Jag saknar dem faktiskt. Nu när Familjen Macahan gått i repris och till och med Alias Smith & Jones går att uppbringa i välkanaliserade hushåll, kanske det är dags för en comeback för Bill och Ben?

Vilka genrer saknar du?