Sex eller läsning? Ja.

Egentligen är vi människor bara någon sorts kemilådor på två ben. Jag skulle gärna vilja tro att det var mer; att ett omsorgsfullt odlat skägg eller en snygg tatuering, den där coola italienska jackan i silverskimrande vaxat linne eller någonting annat betyder någonting på riktigt, men ….sorry, there it is. Vi är kemilådor på två ben och hur vi mår beror egentligen inte på Bentleyn i garaget eller de nya tuttarna, eller de snygga tapeterna utan hur vi mår. Egentligen. Kemin: Halten av lyckosoppa i blodet, liksom. Och dit finns det ju olika vägar. Långa vägar, sköna vägar, trista vägar eller genvägar. Som alltid.

Cyniskt? Trist? Inte alls! Möjligheterna är som alltid mycket större än omöjligheterna.

Januari inleds alltid litet extra intensivt: mycket träning, massor med jobb, mängder av allt, faktiskt. Det finns med andra ord gott om jämförmaterial för den introverte forskaren i lycka.

Det är skönt att träna. Belöningskicken; endorfinet triggar ju välbefinnandet. Och det är skönt att kunna umgås med nära och kära på ett nära och avslappnat vis. Inte heller är det så dumt att ta ett glas champagne till på nyårsafton. Och känslan av att superfoka på årets första arbetsuppgift ger någon typ av flow som mycket väl kan bevisas ha samma kemiska beståndsdelar som de andra rusen.

Och sedan läsning då. I förrgår låg i mailboxen ett förtjusande pdf-dokument: den senaste romanen av en favoritförfattare… nej Favoritförfattaren som jag skall förhandla med agenten om att få översätta och ge ut. Jag kastade mig över det hela och befann mig snart mellan vattensäng och duntäcke med läsplattan i högsta hugg …heeelt förflyttad till författarens verklighet: de sköna miljöerna, de rappa dialogerna, det skarpslipade språket, de färgstarka bifigurerna, och så lååångt borta från allting annat. Med en närmast visuell gnistbrygga mellan hjärnans läscentrum och författarens ord.

När jag sakteliga kom upp ur dvalan slog det mig…

Precis. Du hajar vad jag menar, va?

Jag skippar utläggningen. Du har ju greppat:
Läsning är det nya sex.
OCH det nya träning.
SAMT det nya jobb.

Se där ett nytt sätt att, teoretiskt, uppfylla alla sina nyårslöften.
Utan att lämna den varma sängen, dessutom.