Heja, alla litterära skurkar! Jag erkänner – som läsare av denna gästblogg eller min ordinarie hemsida www.hansolov.nu redan räknat ut – att det blir en hel del kriminallitteratur. Och efter de första årens glädje över att hjälten får ihop ‘et, har lyckan över att ordningen återställts övergått till ren uttråkning.

Nej, ge mig en riktigt ond skurk som får ihop biffen, vetja! På så sätt kan kampen tillåtas fortsätta, hjälten tillåts aldrig att slappna av och storyn kan fortsätta. En av mina stora favoritförfattare är Christopher Brookmyre, vars otäcke Simon Darcourt är en riktig superhöjdare. Du har säkert fler bra exempel.

Flera av de vassaste amerikanerna, t ex Carl Hiaasen och Elmore Leonard, är ju också väldigt bra på det här. De klarar att väcka sympati för “skurken” som ju i vissa fall går vinnande ur striden. Sånt gillar jag.

Vad tycker du?