Profilbild
2010-01-15

Vilket förlag ska man söka sig till om man är debutant? Och vilket förlag ska man välja om man har lyckan att få flera erbudanden om utgivning?
Jag tror man ska gå på magkänsla, och tänkte berätta lite hur vi tänker på förlagen. På Alfabeta får vi in fler än 1500 manus och förslag på nya böcker varje år. Av dem antar vi några få, vissa år bara ett eller två – de flesta böcker vi ger ut är ju skrivna av författare vi redan jobbar med. Men det betyder inte att alla manus vi refuserar är dåliga, de kanske bara inte passar hos oss, de känns helt enkelt inte som Alfabetaböcker.
Ett bra tips till dig som ska skicka in ett manus är att titta igenom Svensk Bokhandels höst- eller vårboksnummer – där ser man ganska tydligt vad olika förlag har för inriktning och karaktär. Titta också på förlagens hemsidor, läs igenom de önskemål förlagen har om hur man ska skicka in manus. Och om du till slut blir inbjuden till ett möte för att prata om boken så finns det ett råd som är verkligt viktigt. Känns det som om du skulle trivas och som om ni vill samma sak med boken? Känns det inte så kan det vara värt att fundera på om det verkligen är rätt val att ge ut boken på just det förlaget. För alla förlag är ganska olika varandra, som familjer ungefär. Och det sitter i väggarna, jag har själv jobbat på flera förlag, och jag är densamma (hoppas jag) men förlagen är mycket olika varandra…