Profilbild
2009-12-15

Jag skrattade högt när jag läste en artikel i DN häromdagen. En 22-åring från Jönköping försökte smuggla ut kokain från Brasilien. Straffet: läsning av klassiker som Harry Martinsson och Selma Lagerlöf tre timmar om dagen. Artikeln finner ni här:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kokain-smuggling-lagerlof-aniara-1.1011094

Kanske är det inte alls så konstigt som det låter. Domstolen i Natal gjorde kanske helt rätt när de gav henne ett ovanligt milt straff (knarksmuggling kan ge upp till 15 års fängelse i Brasilien) och istället för att skaka galler fick hon förkovra sig i den svenska litteraturen. (Dessutom fick hon hjälp på ett rehabiliteringshem för narkomaner.)
Jag är övertygad om att bokläsning kan göra oss till bättre människor, genom att vi lär oss mer om oss själva och omvärlden, resonerar kring rätt och fel.  Rehabilitering genom litteratur? Tja, varför inte? Det är åtminstone en kittlande tanke.

/Anna