Profilbild
2009-12-04

Igår fick jag bekanta mig närmare med Darwin. Författaren och idéhistorikern Sverker Sörlin föreläste för personalen på Karolinska i Solna och jag sålde hans bok ”Den hemlige skaparen”, som är en essä om mannen, familjefadern och forskaren Charles Darwin.
Sverker berättade att det var nära att en av historiens viktigaste böcker, Om arternas uppkomst, inte gavs ut. Lektörerna ansåg att den borde refuseras och en av dem uppmanade Darwin att istället skriva en bok om duvor.
Det fick mig att tänka på lektörens uppgift – på hur viktig den faktiskt är. Smak är ju något väldigt personligt och som lektör måste man säga vad man tycker, men samtidigt också försöka föreställa sig ifall det skulle kunna tilltala andra. För man vill ju inte gå till historien som förlaget som refuserade Författaren med stort F.
Började läsa lite om kända författare som refuserats och hittade några exempel: Astrid Lindgren, Gustaf Fröding, Hjalmar Söderberg, Selma Lagerlöf, John Ajvide Linqvist, Stieg Larsson, George Orwell, Sylvia Plath, Samuel Beckett och Jean Paul Sartre, för att nämna några.
Det verkar som att det här med att bedöma manus inte är så enkelt som man kanske kan tro.

/Anna