Tack för alla fina ord…livet är smultron på ett grässtrå…

Känns det inte svårt att ge ut en så självutlämnande bok, frågade en kvinna mig senast idag. Vad säger dina syskon?
…och vad sade de:
Du har väl alltid varit bra på att ”hitta på”, men att ljuga ihop en hel bok, det trodde jag inte om dig…
-Vad mycket du minns, som vi andra inte hade en aning om och vad du kan…
det var väl ungefär vad de sa…

Och det är väl mycket jag kan, men min fröken tyckte nog inte att jag kunde sjunga när jag var så där en 6 år gammal och precis hade börjat i första klass. Vi fick våra första ”mellanbetyg” till första advent och jag tjuvkikade på mitt. Sång: en 6:a (nöjaktigt) stod det. Jag skyndade mig hem, sprang och grät och grät och sprang de 800 metrarna från skolan rakt in i mammas famn.
– Men, se här, viskade hon förtjust. En 9:a har ju fröken skrivit! Du sprang väl så fort att den hamnade uppochner. Det är absolut en 9:a, kolla bara på den runda ringen, den ser absolut ut som en 9:a.
En uppochnervänd 9:a i sångbetyg.

Varje kväll sedan i lördags läser jag ett par avsnitt av Oshos ”Upplysningens ABC” och jag måste säga att jag blivit fast. Det är en sorts ”andlig ordbok”, NEJ DEN ÄR INTE SKRIVEN AV EN FINSK MELANKOLIKER utan av en indisk andlig ledare, som likt många andra kloka gossar lämnat detta jordeliv. För visst är det de döda som alltid framstår som ”gurusar”. Nåväl, nu vill ni allt höra vad han skriver om den absoluta sanningen:
Absolut
‘Använd aldrig ordet absolut, undvik det så mycket som möjligt, eftersom det är ordet absolut som skapar fanatiker.
Ingen äger den absoluta sanningen. Sanningen är så omfattande! Alla sanningar är tvungna att vara relativa. Det är ordet absolut som har dragit ner hela mänskligheten i elände. Muslimen tror att den absoluta sanningen finns i Koranen. Den kristne tror att den absoluta sanningen finns i Bibeln. Hindun tror att den absoluta sanningen finns i Bagavaghita, och så vidare och så vidare. Och hur kan det finnas så många absoluta sanningar?
Därav konflikterna, grälen, krigen, de religiösa korstågen, jihad: ‘Döda dom som hävdar att deras sanning är absolut – vår sanning är absolut!’ I alla tider har det begåtts fler mord, fler våldtäkter och fler plundringar i religionens namn än i något annats namn. Och orsaken? Orsaken ligger i ordet absolut.
Kom alltid ihåg: allt som vi någonsin kan veta måste vara relativt.’

…och var det väl med min sångröst, den var inte absolut utan kanske relativ, för den absoluta uppochnervända 9:an blev en riktig 9:a i en annan lärares öron, måhända att också han var lite kär i min mor…den där Anna i Cadillac’en.