Profilbild
2009-12-07

Hur går det till – och är det överhuvudtaget möjligt? – att borsta bort dammet från Per Daniel Amadeus Atterbom, en av den svenska romantuikens största och mest bortglömda, idag minst lästa poeter? Jo, man gör som Stina Ekblad och Melinda Kinnaman. Stina väljer först ut en dikt, “Tusenskönan, som öfverraskad blef af tidig vinter” och så skickar hon den till en ung skådespelare som garanterat inte har läst den. Och när denna, Melinda K alltså, berättar att hon blir rädd för alla “O” i dikten (“Stilla, o stilla”, “Glömma, o glömma”) så säger bara den erfarna kollegan: ta ut dem ordentligt, försök aldrig hoppa över dem även om de är generande känslosamma. Och så läser Melinda – som igår i Akademibokhandeln – denna dikt så att det känns självklart att likna det här knepiga livet vid en tusensköna överaskad av en tidig vinter.
   150 kolleger till Stina o Melinda läser svensk dikt från 1598-1939, allt samlat i en liten läcker box med tio CD och två böcker. När de läst färdigt finns inget damm kvar och man ösnkar nästan att man hört på i skolan…
Svante W