Profilbild
2009-12-16

Har just ätit lunch med Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan, men som just nu skriver ett reportage om Google på min uppmaning. Den kommer ut i april, i nästa vecka får jag allt utom sista kapitlet och det kommer först när Andreas varit på besök hos ett biståndsprojekt i Kamerun som Google finansierar.
Andreas vet nu allt om Google och han kastar ur sig fantastiska detaljer om manipulerade söklistor, egna bussbolag för de anställda i Kalifornien och makalösa användningsområden för Googleforskarna. Visste ni t ex att det gick att förutse utgången av det amerikanska presidentvalet genom att kolla upp antalet sökningar på – Obama. Just nu kan Google förutsäga spridningstakt och -område för svininfluensan av samma skäl. De som fått den eller hotas av den googlar på den. Tänk på att du idag när du googlar – för jag kan lova att du googlar – ingår i en världsomspännande marknadsundersökning. Den som googlar lämnar spår efter sig.
Det är såna här saker jag ville att Andreas skulle undersöka, nu är det snart gjort, i april får ni läsa resultatet, jag tror att det kommer att uppstå förvåning, förskräckelse och förtjusning.
Er Svante W