Profilbild
2009-12-09

När 00-talet nu lider mot sitt slut poppar det upp topplistor till höger och vänster. Listor på decenniets bästa låtar och filmer dyker upp i tidningar och bloggar. Så varför inte lista decenniets bästa böcker? Jag älskar att skriva listor av alla de slag så här kommer min högst personliga fem-i-topplista. Sara Stridsbergs Drömfakulteten toppar den, tack vare det poetiska språket och den ovanliga berättartekniken. På femte plats hamnar Anne Swärds nya bok som visserligen kommer ut på förlaget först i januari, men hamnar på min lista eftersom jag läst den nu- en otroligt skickligt skriven roman om en ung kvinna och kärleken.
Vilken är decenniets bästa bok tycker du? Tyck gärna till.

1. Drömfakulteten – Sara Stridsberg
2. Ebenholts- Ryszard Kapuscinski
3. Vad jag älskade- Siri Hustvedt
4. Persepolis-Marjaneh Satrapi
5. Till sista andetaget- Anne Swärd

/Anna