Idag drar jag ner rullgardinen här hemma för att på allvar sätta tänderna i bearbetningen av min nya bok. Eftersom jag inte har råd att vara författare på heltid så tar det lång tid för mig att skriva böcker. Precis som med min förra roman Allt är bara bra, tack så har det tagit ungefär två år för mig att skriva den här. Jag skriver vanligtvis en timme på morgonen mellan 6-7 innan alla andra har vaknat. Men nu när min slutliga deadline närmar så måste jag lägga fler timmar per dag på bokskrivandet för att hinna. Så idag drar jag ur jacket och även uppkopplingen (ska i alla fall försöka, jag är gravt nätberoende) och tuggar mig igenom ord för ord, sida för sida. Det är helt ärligt en ganska plågsam process att bearbeta, granska och redigera det jag redan har skrivit. Mina ögon är väldigt kritiska och jag kastas mellan att tycka att det jag har skrivit är fullständigt skärp till smått fantastiskt på sina ställen. En märklig bergochdalbana av att dissa och hissa mig själv vilket i slutändan gör mig ganska förvirrad. Tur att jag har min fantastiska förläggare Åsa Selling på W&W och lika fantastiska redaktör Katarina Ehnmark att luta mig emot.

Skrivprocessen har också sett lite annorlunda ut den här gången, min förra bok var mer självbiografisk och utgick från en självupplevd ram som jag liksom höll i handen när jag skrev. Den här gången skriver jag fiktivt och jag jobbar mycket med att få karaktärerna levande och att kännas på riktigt och att skapa en dramaturgiskt fungerande och trovärdig historia. På sätt och vis har den här boken varit både svårare och roligare att skriva. Roligare för att jag inte visste från början hur den skulle sluta och för att jag har jag fått mejsla fram karaktärerna från scratch. Av precis samma skäl har det varit svårare.

Jag ska bara fixa en grej i köket är en relationsroman med flera underliggande teman där jag skildrar en kvinna som försöker hantera sina problem och sin vardag med att dricka vin och vars liv alltmer spårar ur när missbruket tar över. Idén till boken har grott i mig en längre tid eftersom vardagsalkoholism blir allt vanligare och jag har sett vad alkohol kan göra med människor och deras relationer. Jag ville skildra en mer ”vanlig” kvinna som fastnar i ett lådvinsmissbruk. En kvinna som utåt sett har ett bra jobb och fungerande vardag men där fasaden är på väg att spricka och där hennes drickande går ut över arbete, barn och nära relationer. Det är en rätt otäck historia men förhoppningsvis även spännande och ljus.

Här kan ni läsa mer om boken om ni är nyfikna!